Wandeling

Laten we eens rond dwalen en een aantal dorpen ontdekken van de parochie Vila nova do Ceira (Góis). Vandaag leid de wandeling ons langs vier locaties, die misschien wel de meest afgelegen van de parochie zijn.

Chapinheira

Gelegen op de top van een heuvel, met een prachtig uitzicht rondom.

Het is het dorp meest noordelijk van de parochie en valt onder drie gemeentelijke bewinden,
Góis, Arganil en Vila nova de Poiares.

Aanvankelijk werd het dorp gevormd door een aantal boerderijen en dat is de reden dat nu de huizen nog ver uit elkaar liggen in vergelijking met de meeste dorpen in de omgeving.

In Chapinheira, aan de zijde van de gemeente Góis, bevindt zich een kapel ter ere van de Nossa Srª. da Salvação ( Onze Lieve vrouwe van de Redding), met een plein voor feesten en partijen. Deze kerk werd in 1903 gebouwd voor en door een familie. De kerk heeft echter altijd een publieke functie gehad voor de plaatselijke bevolking. In 1973 werd de nieuwe kapel gebouwd op de oude fundamenten.

Campelo


Op de heuvel in de richting wandelend naar de Ceira vallei, passeren we het dorpje Campelo. De oudere gebouwen in het dorp werden gebouwd met ronde rotsen vanuit de ijstijd en vallei-klei.

 Telhada

Het dorp Telhada ligt op een paar kilometer van Chapinheira, op de top van een andere stijging. Ook hier tonen de oudste huizen de gebruikte bouwmaterialen uit het verleden, alleen materialen van uit de regio: de zwerfkeien en klei.

De beschermheer van Telhada is Santo Amaro (Sint Amaro). De kapel is gelegen aan het begin van het dorp, werd gefinancierd door de bevolking en is ingehuldigd op 2 oktober 1983. Het is bekend dat er voorheen een andere kapel bestond waarvan niets meer over is, er is echter niets bekend over de locatie waar het heeft gestaan.

Carapinhal

Verderop in de helling vanuit Telhade passeren we de Carapinhal dat voor het eerst vermeld werd in 1527 bij een volkstelling na het hebben van een brand. In dit dorp zie je ook regelmatig de oudste huizen, gebouwd met typische materialen van de regio. De patroonheilige van Carapinhal is Nossa Senhora da Conceição (Onze Lieve Vrouwe van de Conceptie).

De kapel is in 1802 geopend en is gelegen op het plein, waar op dit moment de fontein zich bevind. Toen de kapel van Telhada reeds in een vergevorderd stadium van verval was, is het altaarstuk naar de kapel van Carapinhal verplaatst. Later werd de kapel naar de achtergrond verplaatst, waar het voor vele jaren verbleef. Echter, de kapel kwam in staat van verval en in 1968 werd de nieuwe kapel op de ruïnes van de oorspronkelijke kapel gebouwd.

Er is nog veel meer te vertellen over deze dorpen, bv. dat Chapinheira gastheer van de provincie was en dus een belangrijke functie had voor het gebied. De oorspronkelijke plek van het dorp lag in de vallei van de berg waar je nu nog op uitkijkt en was van economische betekenis in het verleden, door het produceren van kalk en klei voor diverse industrieën en kunst, evenals als goede handarbeiders, timmerlieden, zagers, kleermakers, handelaren, etc.